• Pascal Boogaert

WTF zijn de Pascal's Angels???

Het wereldje van marketing en communicatie bestaat steeds meer en meer uit flexibele specialisten. Bijna iedereen weet dat. Maar niemand weet hoe die wereld precies ingekleurd moet worden.


Wat is de beste manier om specialisten te koppelen aan opdrachtgevers?

Hoe kunnen freelancers het beste hun krachten bundelen?

Hoe gaan opdrachtgevers hun merk bewaken in een versnipperd aanbod van leveranciers?


Leve de initiatieven!

Om op deze vragen antwoord te krijgen, zien we steeds vaker initiatieven verschijnen (en soms ook weer verdwijnen). Van collectieven tot apps. En van virtuele agenten tot online marktplaatsen. Stash, Ceci n’est pas un bureau, Goed Stel Mensen. NoSweat, BrainWith, The Outloaners, ThoseWhoCan, The FreeForce, Jellow. Workwhile…


Chapeau aan al die initiatiefnemers. Die zonder garantie op succes pionieren in het flex-tijdperk. Op zoek naar de gouden graal.


De gun-factor

Ondanks alle digitale initiatieven blijft de menselijke factor nog vaak de doorslag geven bij het zoeken naar een freelancer. Het is dan ook niet zo gek dat Hansje Rol na haar Hunky Dory tijd nog steeds gevraagd wordt naar sterke interimmers. En de ondernemers achter sommige digitale tools zien hun initiatief misschien floppen, maar worden nu wel platgebeld door opdrachtgevers. Omdat ze dankzij hun initiatief nu waarschijnlijk toegang hebben tot een flinke pool van flexibele specialisten.


Kortom, opdrachtgevers willen specialisten het liefst vinden via-via en liever niet via een onpersoonlijke tool. Dat bleek ook al uit het onderzoek van The FreeForce en NIMA uit 2016.


Over Pascal’s Angels

Met Pascal’s Angels gooi ik er nog maar ‘ns een extra initiatiefje tegenaan. Waarbij ik wil onderzoeken of de rol van de agent/intermediair/tussenpersoon anders kan worden ingevuld.


In plaats van werken met een commissie ga ik werken met een eenmalige flat fee: een schappelijke search fee voor de opdrachtgever en een redelijke lead fee voor de freelancer.

In plaats van werken met een kleine groep aangesloten freelancers, ga ik werken met alle mensen uit mijn netwerk; zodat ik altijd de juiste specialist op de juiste plek kan zetten.

In plaats van een online marktplaats, ga ik werken vanuit de offline workspace van Zoku. Zodat ik – door enorm veel koffie te drinken – aanvoel welke freelancekarakters passen bij welke klantkarakters.


Mission impossible, zegt de een.  Briljant plan, zegt de ander. 

Wat het gaat worden, zal de toekomst uitwijzen. Maar ik weet wel dat onze razendsnel veranderende flexibele markt nieuwe tools en ideeën nodig heeft om al die vrije talenten goed en snel te koppelen aan opdrachtgevers.

De eerste twee weken van Pascal’s Angels zijn hoopgevend. De eerste Angels hebben een mooie klus gevonden. En zowel opdrachtgevers als freelancers zijn blij met de verfrissende aanpak.Ook op zoek naar een reddende engel voor je marketing en communicatie?

Bel Pascal’s Angels: +31 6 54 75 34 17

20 views0 comments

Recent Posts

See All