• Pascal Boogaert

Werk aan de winkel bij overheidscommunicatie.

Er gaat iets mis bij communicatie-afdelingen van overheden. Hoog tijd om er een blogje over te tikken. Maar omdat ik zelf niet thuis ben in de wereld van overheidsmarcom heb ik stiekem fictief gesolliciteerd op functies en heb ik mijn contactpersonen die werken bij communicatie-afdelingen van overheden naar hun mening gevraagd.


Waar gaat het over:


Op banensites – zoals Indeed – staan vele vacatures open voor Communicatie Manager, Communicatie Specialist, Marketing Manager en Marketing Specialist bij communicatie-afdelingen van overheden. Maar de HR-afdelingen krijgen die functies moeilijk gevuld.


“We hebben nogal opgeschaald lately, de meeste clubs die zo hard groeien hebben moeite kwalitatief goede resources te vinden.” (Ministerie VWS)


Aan de andere kant zijn er veel senior talenten in marketing en communicatie die wel oren hebben naar zo’n baan. Ze hebben decennialang gewerkt bij reclamebureaus en gaan graag de uitdaging aan om bij overheden aan de slag te gaan. Hetzij vast of freelance.

De communicatie-afdelingen van de overheden staan te springen om deze talenten. Ze willen graag professionals van buitenaf. Een frisse wind met nieuwe ideeën.


“Overheden zien graag een frisse wind, een blik van buiten, kennis van doelgroepen en bijvoorbeeld instroom van jong professionals.” (Babbage Company)


Schot voor open doel dus. Even solliciteren en zowel de overheden als de senior professionals zijn blij. Kat in het bakkie toch? Of niet?

In veel vacatures kom je namelijk de volgende eis tegen:


Minimaal drie jaar ervaring binnen een politiek-bestuurlijke omgeving.


Minimaal 4 jaar ervaring met communicatieadvies en -strategie, bij voorkeur zowel binnen als buiten de Rijksoverheid.


In veel van de sollicitatieprocedures zit een keiharde knock-out vraag. Je hebt minimaal drie jaar werkervaring nodig bij overheden om überhaupt in aanmerking te komen. Een catch 22 voor buitenstaanders. Met als gevolg dat vacatures heel lang open blijven staan.

En natuurlijk kan een creatief directeur die 20 jaar voor mooie merken heeft gewerkt ditzelfde kunstje ook doen bij overheden. Ok, het kost hem of haar misschien een week of twee om te wennen, maar moeilijker is het niet.


“Ik ken deze regel niet... en lijkt me ook een volstrekt nutteloze eis..” (Amsterdam Economic Board)


“Het is ontzettend dubbel: aan de ene kant willen communicatie-afdelingen bij overheden nieuwe ideeën en frisse inzichten, maar door de eis van drie of vijf jaar ervaringen krijgen ze alleen maar dezelfde oude ideeën en inzichten.” (Gemeente Utrecht)


“Direct als zelfstandige werken voor de overheid is bijna onmogelijk. Die eis van drie jaar ken ik en soms is de eis zelfs vijf jaar. Ik vind dat ook idioot.”(Ministerie BZK)


“Als je ervaring hebt in communicatie dan maakt dat naar mijn mening geen verschil in overheid of een ander bedrijf. Er kunnen kleine dingen zijn waarbij je bij een overheidsorganisatie rekening dient te houden in de communicatie, maar dat is te leren.”

(Brandweer Flevoland)


De HR-afdeling van de Brandweer Flevoland snapt het gelukkig. Maar er zijn ook HR-afdelingen die het volgens mij moeilijker maken dan het is:


“Onze ervaring is dat professionals met een heel andere achtergrond, hoe goed die ook is, niet makkelijk landen in onze interne organisatie.” (Gemeente Amsterdam)


“Het is inderdaad zo dat onze opdrachtgever op zoek is naar een communicatieadviseur die ervaring heeft bij een omgevingsdienst. Als detacheerder verwacht onze opdrachtgever vanuit ons een werknemer die direct inzetbaar is en daarom gerichte ervaring nodig heeft.” (samenvijf.nl)


Gelukkig komen SRM en Babagge Company met een oplossing. Een paar weken geleden kreeg ik namelijk een geweldig voorstel in mijn mailbox. Samen organiseren ze een Masterclass Overheidscommunicatie.


Jouw kans om wel aan de slag te gaan bij de overheid!


We merken dat veel professionals in communicatie voor de overheid willen werken, maar net niet precies de juiste ervaring en/of kennis hebben hiervoor. Daarom organiseren we met SRM een Masterclass Overheidscommunicatie, zodat je met de aanvullende kennis die je daar opdoet wél de juiste ervaring voor overheidsorganisaties hebt.


Mooi verhaal! Een aantrekkelijke training die ik meteen deelde op mijn social kanalen. Met uiteraard enkele cynische reacties:


“Toch bijzonder dat het werken voor de overheid om een cursus vraagt.”


“Natuurlijk kun je als communicatie-specialist niet zomaar aan de slag voor de overheid. Daar heb je de volgende vaardigheden voor nodig: Wollig spreken. Leren vergeten. Liegen dat het gedrukt staat. Recht praten wat krom is. Denken dat jij alles begrijpt en "de burger" laten opdraaien voor jouw fouten. En tot slot: Slapen zonder gewetenswroeging.”


De kosten van deze driedaagse Masterclass: € 1.090,- p.p. excl. btw. Pittige investering, vooral voor freelancers. Maar als je hiermee dan eindelijk wel serieus wordt genomen door overheden is het zeker de moeite waard. Ik – en anderen met mij – waren zo naïef om te denken dat de Masterclass het gebrek aan relevante overheidservaring compenseerde. Een soort ervaringscertificaat zeg maar. Maar op dag één van de Masterclass kregen de deelnemers te horen dat dit helaas niet zo is. De deelnemers die ik heb gesproken hebben wel genoten van de verhalen van Michiel Krom (trainer en zelfstandig communicatieadviseur voor onder andere de Rijksgebouwendienst en de Gemeente Enschede), ze hebben veel opgestoken van de training, maar eigenlijk hadden ze er niets aan. Want de keiharde bottleneck van drie jaar relevante overheidservaring blijft staan.


“Zonder enige overheidservaring heb je geen kans om door de selectie te komen. En een training kan dit niet compenseren.” (Gemeente Amsterdam)


“We zoeken een adviseur voor deze functie die al enkele jaren [5 tot 10] gemeentelijke en bestuurlijke ervaring meebrengt. De masterclass compenseert dit niet.” (Bureau voor Overheidscommunicatie)


Tijd om even contact op te nemen met SRM. Die gelukkig de overpromising tekst van de Masterclass meteen heeft aangepast in “Met de opgedane kennis en inzichten vergroot je jouw kansen op een baan.” Wat ik een stuk eerlijker vind.


Daarnaast heb ik ook even contact opgenomen met de andere initiatiefnemer van de Masterclass: Babbage Company.


“Sinds een jaar zijn we één van de vier officiële partners van de Rijksoverheid voor de inhuur van interim-communicatieprofessionals. Om deze interim-pool te vergroten en de overheid bereikbaarder te maken voor een grotere groep, zagen we ook de behoefte aan bijscholing in het netwerk.”


Hoe kijken jullie naar de Drie Jaar Muur?


“De drie jaar ervaring geldt overigens met name voor vaste aanstellingen. Als preferred supplier zien we de laatste tijd een verandering; er wordt steeds vaker gekozen voor kandidaten zonder ervaring bij de Rijksoverheid. Zo hebben we ervoor gezorgd dat Ursula de Mol zonder een dag ervaring bij de (Rijks)overheid aan de slag kon als interim social media adviseur bij Ministerie van Buitenlandse Zaken.”


Wat proberen jullie te bereiken met de Masterclass?


“Met de Masterclass proberen we het communicatie-netwerk net wat meer kennis van het reilen en zeilen bij de overheid mee te geven.”


De Masterclass van Babbage en SRM is een mooi initiatief, een mooie eerste stap in de goede richting. Ik hoop echt dat de Masterclass communicatie-vacatures bij overheden kan vullen met professionals van buitenaf. Communicatie-toppers kunnen we namelijk overal goed gebruiken.


En misschien moeten SRM en Babbage dan meteen ook even een Masterclass organiseren voor HR-medewerkers bij de overheid: een drie minuten cursus “Doe Niet Zo Moeilijk En Kap Met Die Drie Jaar Eis.”

1,766 views0 comments

Recent Posts

See All