• Pascal Boogaert

Weg met de concurrentie!


Maak van je concurrenten je vrienden


De concurrentie onder zzp’ers is soms moordend. De één duikt bewust onder het tarief van de ander. En weer iemand anders struint LinkedIn-pagina’s van concurrenten af om opdrachtgevers weg te kapen. Zo’n harde aanpak is tijdelijk misschien handig voor je, maar op den duur gaat het tegen je werken. Als je alleen door het zagen aan andermans poten aan werk kunt komen, doe je je werk waarschijnlijk niet goed.


Sinds mijn eerste dag als eenpitter probeer ik van mijn concurrenten mijn werkvrienden te maken. Ik vermelde hun contactgegevens op mijn site. Zodat mijn klanten meteen een vervanger konden vinden als ik zelf niet beschikbaar was. En ik maakte het zinnetje “Sorry, ik heb helaas geen tijd” altijd langer door eraan toe te voegen “Maar ik kan ik je misschien helpen door je in contact te brengen met iemand anders?”


Collectief van zzp’ers


En ik ging nog een stapje verder. Ik richtte zeven jaar geleden samen met een paar werkvrienden een collectief op van zzp’ers in marketing en communicatie. Binnen dat collectief schuiven we klussen en klanten naar elkaar toe, geven we elkaar advies, helpen we elkaar uit de brand en gaan we samen aan de kersttafel zitten.

Want dat is ook zo’n ding: freelancen kan soms enorm eenzaam zijn. Je zit maar alleen op je zolderkamertje te verkluizenaren. Geen bedrijfsuitjes, geen kerstdiners, geen vrimibo’s. Door een clubje van werkvrienden te maken, maak je een eind aan die eenzaamheid.

Dus wees niet bang om ‘ns wat te gaan drinken met je concurrenten. Want vroeg of laat komen jullie op het idee om samen een project op te zetten. Of ontdek je dat jullie met precies hetzelfde probleem zitten en dus ook precies dezelfde oplossing nodig hebben. En wees niet bang om een keer een concurrent naar voren te schuiven. Want vroeg of laat doet hij hetzelfde voor jou.


Werkvrienden


Ik heb nu 160 werkvrienden om me heen verzameld die allesbehalve concurrenten van elkaar zijn. We bezorgen elkaar meer werk. We geven elkaar tips bij geannuleerde boekingen en bij wanbetalers. En we zitten samen in een Broodfonds zodat we elkaar helpen bij arbeidsongeschiktheid.


Maak dus ook een vriendenkring van je concurrenten. Deel nieuwtjes, inspiratie en nieuwe technieken met elkaar. Heb je als zelfstandig boekhouder briljante nieuwe software ontdekt? Deel het en geef je concurrenten een spoedcursus. Ze zullen je er enorm dankbaar voor zijn. En vroeg of laat delen ze hun tips ook met jou: over nieuwe belastingregeltjes of over nieuwe klanten bijvoorbeeld.


Als freelancers uit hun zolderkamertje komen en samen gaan werken, zijn ze in staat om elkaars freelance leven enorm te verrijken. Maak van concurrentie vriendschap. En ontdek de collectieve kracht van freelancers.11 views0 comments

Recent Posts

See All