• Pascal Boogaert

The FreeForce is dood. Lang leve The FreeForce.

Vorige week kreeg ik het telefoontje waar ik al een tijdje bang voor was: “we heffen The FreeForce op.” De club waar ik vorig jaar december afscheid nam als voorzitter neemt nu zelf afscheid.


Heeft een club zoals The FreeForce dan opeens geen nut meer? Integendeel. Met de explosieve groei aan freelancers blijft het belangrijk om vrije vogels samen te brengen en samen te laten werken. Maar de vraag is: hoe? Het niet kunnen beantwoorden van die vraag is uiteindelijk het struikelblok geworden.


In de bijna tien jaar dat The FreeForce bestond, is de club zo’n vijf keer veranderd van ‘hoe’. Van exclusief podium naar een open community. Van een houtje-touwtje club naar een serieuze stichting. Van een drie- of vijfkoppig bestuur naar een bestuur van twee voortrekkers en een elftal ondersteuners. Kortom, we waren constant zoekende naar de ideale constructie. Maar twee dingen bleven altijd hetzelfde:


Het collectieve idee:

We waren de eerste club waarbij freelancers zichzelf verenigden. Zonder tussenkomst van agent of bemiddelaar. We waren het enige collectief dat zich ook daadwerkelijk een collectief mocht noemen.


De belangeloze kern:

Alle activiteiten van The FreeForce kwamen vanuit een belangeloze kern. Een klein team van freelancers dat zich keihard inzette voor het collectief. Om freelancers te laten netwerken, borrelen, klagen en kerstkalkoenen weg te werken. Een team dat hier geen cent voor kreeg, maar genoegen nam met de extra pr. Vele bestuursleden kwamen en vertrokken. Stuk voor stuk stopten ze hun energie in de club. Maar nu is de energie op. Jammer. Heel erg jammer.


Ik ben enorm trots op de freelancers die hun hart legden in The FreeForce. Zij zagen hoe belangrijk het is om al die loslopende gekken samen te brengen. En ik ben enorm dankbaar voor alles wat ze hebben gedaan voor de club. Ik ga ze niet allemaal noemen. Want het zijn er te veel. En ik zal het mezelf nooit vergeven als ik er eentje oversla. 


De afgelopen jaren doken steeds meer initiatieven in de vraag hoe we freelancers moeten verenigen. Sales Marketing Group, Werkvereniging, Qommunity, The Outloaners… Van al die initiatieven lijkt Qommunity nog het meest op hoe The FreeForce tien jaar geleden begon: met leuke borrels en feestjes om van freelancers werkvrienden te maken. Ook dit bestuur verdient geen cent aan hun efforts. En ook zij spelen met het idee om Broodfondsen op te richten en om een portfolio website te gaan maken. Ik hoop dat ze de draad oppakken van The FreeForce. En dat ze nog decennialang de energie blijven vinden om door te gaan.


Dat The FreeForce nu verdwijnt is niet iets om te rouwen maar om te vieren. We mogen trots zijn op het pionieren dat we hebben gedaan in de freelancewereld. We hebben ogen geopend. We hebben deuren geopend. En we hebben muren afgebroken. 

The FreeForce verdwijnt.  Maar wat we hebben betekend voor de freelancewereld zal nooit verdwijnen. 

1,000 views0 comments

Recent Posts

See All