• Pascal Boogaert

The class of 2019. Welke talenten zijn dit jaar van de academies gekomen?

Ik zit inmiddels lekker ruim in de ervaren freelancers. Gepokt en gemazelde 35plussers waar opdrachtgevers geen buil aan kunnen vallen. Maar diezelfde opdrachtgevers willen soms ook jonge geesten zien met frisse ideeën; gen z gedachtensprongen waar een ouwe rot niet aan zou denken. Tijd dus om de eindexamen exposities te bezoeken. Op het lijstje stonden St Joost, HKU, Willem de Kooning Academie en de Rietveld Academie.


30 toppers


Van de honderden talenten die ik zag bleven er 98 hangen. Die ik vervolgens thuis verder heb gefilterd. 1 op de 3 heeft geen LinkedIn. Toch een beetje jammer als je net de beroepsmarkt op gaat. Gelukkig blijken de meest getalenteerde graduates ook meteen de meest professionele graduates te zijn; met een serieuze online aanwezigheid. Het merendeel gebruikt Instagram als portfolio. En da’s niet eens zo’n gek idee. Elke keer als je je portfolio update, zien al je volgers het. En je laat het werk voor zich spreken. Toch zijn er ook gediplomeerden die helemaal niet gevonden willen worden online. Of ze hebben een website met als tekst: ‘website coming soon’. Niet handig als je net afgestudeerd bent en op zoek bent naar opdrachtgevers. Zo bleven er uiteindelijk nog 30 afgestudeerden over die ik de komende tijd ga uitnodigen voor een bakkie koffie.


HKU


Wauw. Zoveel animatie en illustratie talent. Ik keek mijn ogen uit. De een nog beter dan de ander. Maar het probleem is; er zijn al zoveel briljante animatie en illustratie talenten. Ik ben erg bang voor een verzadiging die ook het nobele beroep van de fotograaf kapot heeft gemaakt. Waar gaan al deze animatoren en illustratoren straks werken?


St. Joost


Hier ging weer een enorme bak met animatie en illustratie talent open. Maar wel met een verschil: op St. Joost is veel meer aandacht voor de details van animatie. Zo zag ik veel vakmanschap op het gebied van textures, achtergronden, belichting en 3D. En damn… daar zag ik me toch een 3D designer uitblinken! Die ga ik zeker in de gaten houden.


Willem de Kooning Academie


Wederom enkele animatie en illustratie parels. Maar ja, hier kom ik natuurlijk vooral voor de advertising talenten. En wat blijkt: die zijn niet te vinden op de Blaak. Alle eindexamenkandidaten zijn verspreid over twee gebouwen in een soort vage practises. Als je na lang zoeken dan eindelijk een expohoekje hebt gevonden waar een advertising student zou moeten exposeren, zie je nog steeds geen advertising. Zonde van het treinritje. Volgend jaar gewoon het lijstje met graduates Googlen. Want dat bleek de enige manier te zijn om advertising werk te bekijken van advertising studenten.


Onder dat werk: veel big concepts. Next Rembrandt / Gum Shoe achtige projecten. Superleuk, superknap, jaloersmakend. Maar helaas is dat maar 0,1% van ons werk. Fijn dat je dat soort grote concepten kunt bedenken, maar kun je ook een advertentie of tv-commercial maken? Dat vakmanschap is bij veel graduates moeilijk in te schatten. En uiteraard blijft bij de Willem de Kooning de nadruk liggen op design en art direction. Maar ik heb wel een briljante copywriter gezien. Ook eentje om in de gaten te houden. Vink!


Fotografie


Op elke academie zie je prachtig fotografie werk. Maar net als bij de animatoren; wat steekt er nou echt bovenuit? Wie gaat hier nou echt z’n boterham mee verdienen? In het tijdperk waarin iedereen met een camera op z’n smartphone zich fotograaf noemt, zal het niet makkelijk worden om met je kop boven het maaiveld uit te steken. Twee fotografen vond ik echt briljant. Allebei met een totaal andere kijk of fotografie. Eentje van de Rietveld en eentje van de HKU.


Graphic Design


Hier had ik meer van verwacht op de academies. Natuurlijk heb ik er een aantal gezien en keurig een vinkje gegeven. Maar het is duidelijk dat het vak van animatie en illustratie veel populairder is.


Freelance of vast


Het is opvallend om te zien dat veel graduates al meteen voor het freelance bestaan kiezen. Ik raad het ze overigens af. Ga eerst maar een paar jaar bij een bureau of productiemaatschappij werken. Om te leren hoe alles precies werkt. Als jonge vogeltje mag je binnen een vaste baan af en toe nog eens verkeerd vliegen. Maar van een vrije vogel wordt verwacht dat ie meteen de juiste kant op vliegt.


Bij de HKU vroeg ik enkele gediplomeerden waar ze nu gaan werken. Bij een grote club zoals The Ambassadors bijvoorbeeld? Een meisje bekende met paniek in haar ogen dat freelancen de enige optie is. Vast bestaat niet meer voor illustratoren en animatoren. Het is meteen het freelance diepe in. En hoppen van project naar project. Je zou dan wel verwachten dat er vanuit opleidingen veel aandacht is voor het freelance bestaan en het zelfstandig ondernemen. Maar de studenten van de HKU gaven aan dat ze die begeleiding helaas niet hebben gekregen.Misschien maar ‘ns een minor freelancing aanbieden aan de kunstacademies? Zodat we volgend jaar meer professionele LinkedIn-profieltjes zien?

71 views0 comments

Recent Posts

See All