• Pascal Boogaert

Champagnebad onder zzp'ers


Cijfers liegen niet. Persoonlijk had ik verwacht dat de uitslag van het Adformatie-onderzoek nog veel erger zou zijn. Ik dacht dat het merendeel van de freelancers in maart en april 0% inkomsten zou hebben.

Een dip maakt nog geen bloedbad.

De grootste verrassing van het artikel vond ik de kop: Bloedbad onder zzp’ers. Belachelijke omschrijving. Sensatiejournalistiek. Niet Adformatie-waardig. Als 60% de helft van zijn inkomsten kwijtraakt, blijft er op jaarbasis nog steeds bruto 30 tot 50k binnenstromen. En natuurlijk hadden we allemaal de afgelopen zes weken minder inkomsten. Maar dat is een momentopname. Ik heb wel ‘ns vijf maanden zonder klus gezeten en dat rampjaar nog steeds bijna 2x modaal afgesloten. Pieken en dalen horen bij het freelance-leven. Maar zo’n dal is echt geen bloedbad hoor. Bovendien merk ik na zes weken dat de eerste klusjes alweer binnendruppelen. De eerste zoekvragen staan ook weer uit.

Blij met de buffer.

Verder zijn we niet gek; freelancers hebben echt wel wat centjes gespaard om het even vol te houden. We zijn geen KLM of Booking.com; wij hebben wél een buffer. We kunnen het echt wel even uitzingen. Wellicht dat de jonge en minder ervaren freelancers uit het onderzoek het even moeilijk krijgen, maar de senioren maken zich echt niet druk. Klein voorbeeld: in mijn Broodfonds willen slechts drie leden tijdelijk een inlegpauze. Dat betekent dat slechts 6% van de ervaren freelancers even wat minder geld heeft.

Een op de vijf freelancers overweegt te stoppen.

Dat vind ik ook nog meevallen. Ik overweeg bijna dagelijks om te stoppen met freelancen. Elke keer als een klant zeurt over tarieven of veel te laat betaalt zit ik alweer op Indeed te snuffelen. Maar als puntje bij paaltje komt doe ik het toch niet; het freelance-leven is veel te mooi om op te geven. Dus ik ben ook erg benieuwd hoeveel – van die een op vijf – ook daadwerkelijk straks ergens in vaste dienst gaat.

Er komen nog veel meer freelancers.

Deze crisis gaat er echt niet voor zorgen dat er opeens veel minder zzp’ers zullen zijn. Integendeel; er komen er nog veel meer bij. Al die professionals die nu - of straks – ontslagen worden, gaan noodgedwongen freelancen. Net als tien jaar geleden. En het grootste deel van deze gedwongen freelancers zal verliefd worden op het vrije bestaan en niet meer terugkeren naar vast. Net als tien jaar geleden.

Waarom die focus op zzp’ers?

De hele branche krijgt op z’n flikker van de corona-crisis. En zoals gebruikelijk voelen de freelancers dit het eerst. Om te besparen grijpen bedrijven namelijk eerst naar de freelance-stop. Ik denk… nee, weet wel zeker dat het echte bloedbad straks bij de traditionele bureaus ligt. Die bureaus hebben het de laatste jaren al enorm zwaar. Maar daar hebben we het gek genoeg niet over in de vakbladen. De jaarlijkse bijltjesdag schijnt bij sommige bureaus al een maandelijkse traditie te zijn. Daar is veel meer verdriet dan onder de zzp’ers. Wij vermaken ons wel hoor, zes weken zonder klus.

Advies voor freelancers.

Geniet nog even van je verplichte corona-sabbatical. Schrijf dat schilderij. Verf dat boek. Enjoy! Want als het scenario van de kredietcrisis zich herhaalt krijgen we het straks gigantisch druk. Adverteerders zullen meer dan ooit kiezen voor flexibele marketing- en communicatieteams. En dan liggen we straks allemaal in een champagnebad.

942 views0 comments

Recent Posts

See All