• Pascal Boogaert

Koudwatervrees bij adverteerders

Nu steeds meer adverteerders afscheid nemen van het traditionele reclamebureau, worstelen ze met de vraag: hoe gaat we in godsnaam onze marcom-afdeling inrichten?


Een in-house agency?

Eén vaste marcom-chef met een flexibele schil?

Of één van de tig variaties daartussen?


Voor freelancers die al een tijdje meedraaien, lijkt het voor de hand te liggen om de juiste marcom-opstelling proefondervindelijk te ontdekken; door steeds andere interim pro’s met andere profielen in je elftal te zetten. Net zolang totdat je een winnend team hebt. Zo’n freelance-oplossing is de ideale speel/proeftuin om te kijken hoe jouw afdeling er uiteindelijk uit moet komen te zien.


Dat blijkt in de praktijk toch niet zo makkelijk te zijn. Het lijkt wel of adverteerders koudwatervrees hebben. Bij drie van mijn klanten merk ik dezelfde twijfelverschijnselen.


Ik begin met het maken van inventarisatie en geef dan een advies. Zet een interim-team neer met een communicatie manager, content manager en designer. Of start met een freelance project manager en een freelance content creator.


Vanuit die interim-basis voel je vanzelf of dit de juiste opstelling is en of er misschien nog wat geschaafd moet worden. Al werkend ontdek je of je die freelance dtp’er in moet wisselen voor een freelance interactive designer. En als je dan helemaal tevreden bent met die profielen, kun je vanuit die positie rustig gaan werven naar vaste invullingen voor die functies. Sterker nog; de interimmers kunnen je waarschijnlijk prima helpen bij het screenen van de juiste kandidaten.


Klinkt als een mooi proces toch? En toch durven die adverteerders het niet aan. Ik vermoed dat de ideeën van het oude-werken de stappen naar het nieuwe-werken in de weg zitten.


“Het moet in één keer goed zijn.”


Bij het aannemen van een vaste professional nam je soms maanden de tijd. Wikken, wegen, praten en nog eens praten voordat je eindelijk iemand een contact durft aan te bieden. Die houding hebben adverteerders gek genoeg ook bij het inhuren bij een interim professional: ze willen er heel veel nachtjes over slapen en dan ook meteen de perfecte freelancer met het perfecte profiel aan het werk zetten. Ze vinden het nog moeilijk om de knop om te zetten van vast-denken naar interim-denken.


Begin morgen gewoon met een interim communicatie manager. Merk je na een week dat het toch niet het meest ideale profiel is? Probeer het dan een week met een interim project manager. Net zolang tot je het ideale profiel hebt gevonden en van daaruit kunt gaan werven naar vast.


“Hij/zij moet onderdeel worden van onze familie”


Bij adverteerders heeft bijna iedereen een vast contract. Iedereen in het pand is onderdeel van een warme familie. Ze willen dus dat de nieuwe marcom-specialist ook meteen onderdeel wordt van die warme familie. Bij het zoeken naar een interimmer hopen ze dan ook stiekem dat deze persoon daarna doorschuift naar vast.


Maar die interimmers zijn van een nieuwe generatie. Het zijn millennials (of gen-x-ers die zich millennial voelen) die zich niet willen vastleggen. Ze willen hun eigen koers volgen. Ze hoppen liever van de ene leuke uitdaging naar de andere, dan dat ze decennialang werken bij één bedrijf.


Met het familie-denken wordt de interne marcom-chaos bij adverteerders alleen maar groter. Door niet in zee te durven met een freelancer of door maandenlang te zoeken naar de ideale vaste invulling lost ondertussen niemand je marcom-problemen op.


Start gewoon met die interimmer; om zo snel je interne zaken op orde te brengen en om je communicatie op te strakken. En ondertussen helpt die vrije vogel je dan wel om te zoeken naar een perfecte vaste vogel.


“Het is meteen zo’n grote investering”


Een vast iemand aannemen is een forse investering. Je zit er soms een half jaar of een jaar aan vast. Dat gevoel leeft gek genoeg – en volkomen onterecht natuurlijk - ook bij het inhuren van een interimmer. Terwijl de investering van een weekje proefdraaien met een interimmer natuurlijk in het niet valt bij de investering van een jaartje proefdraaien. Die irrationele angst blijft de kop opsteken bij het inhuren van een interim specialist.


Laat je adviseren


Bij de leveranciers van creatief werk – zzp’ers, bureaus en productiehuizen – is het nieuwe werken volledig geaccepteerd. Maar voor de adverteerders is dit kennelijk nog allemaal heel erg nieuw en eng. Ze willen wel, ze moeten wel, maar ze hebben nog koudwatervrees.


Maar met kleine stapjes komen we er wel. En gelukkig heb je ook tal van intermediairs – zoals tussen.nl, thebranddepartment.nl en ondergetekende – die je hierbij perfect kunnen adviseren.

137 views0 comments

Recent Posts

See All