• Pascal Boogaert

Kleine Handleiding Voor Adverteerders Om Een Inhouse Agency In Te Richten

Inhouse is het nieuwe toverwoord. Het lijkt dé oplossing te zijn voor adverteerders om hun marketing en communicatie te regelen. Maar is het wel de heilige graal? Of is het een hype die weer overwaait?


Samen met twee inhouse experts - Johan de Meijer (freelance marketeer en producer) en Michael Overzier (interim senior transition manager) - ben ik diep in het onderwerp gedoken. Aangevuld met een rondvraag en flink wat deskresearch ligt er nu een Kleine Handleiding Voor Adverteerders Om Een Inhouse Agency In Te Richten.


Waarom we na 140 jaar advertising nog steeds zoeken naar het ideale bureaumodel

'Het aloude model waarbij creatieve bureaus en mediabureaus samenwerken met adverteerders staat al een tijdje onder druk. Bij de minste ontevredenheid over creatie, of bij het aantrekken van een nieuwe marketingmanager wordt er alweer een nieuwe pitch uitgeschreven. Maar een nieuw bureau is vaak niet de oplossing. Want adverteerders missen nog steeds transparantie over waar al hun mediabudget heengaat. En ze willen een meer directe relatie met de grote platformen. Kortom, adverteerders willen meer in controle zijn. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van een bureau. Ze beseffen zich steeds meer dat bepaalde kennis en competenties te cruciaal zijn om niet binnen je organisatie te hebben. Het is dus logisch dat je dan op een bepaald moment denkt: dan doe ik het zelf wel.' Michael Overzier, interim senior transition manager. 'Adverteerders zijn op zoek naar meer controle, meer sturing en meer transparantie binnen alle lagen van de marketingoperatie.' Steven Pieneman van Admanager.

Adverteerders lijken drie basisbehoeften te hebben die onverenigbaar zijn: zelfregie, specialisten om zich heen en één aanspreekpunt.

Wie de regie houdt en specialisten om zich heen wil, komt niet uit met één aanspreekpunt. Omdat je voor al die zelfstandige specialisten en gespecialiseerde bureaus weer andere aanspreekpunten hebt.

Wie de regie houdt en één aanspreekpunt wil, heeft niet altijd de juiste specialisten. Het is makkelijk om al je boodschappen te doen bij één supermarkt, maar je haalt er niet altijd de beste producten.

Wie specialisten om zich heen wil en één aanspreekpunt, verliest regie. Omdat je dan moet werken met een externe partij die al die specialisten aanstuurt. Zo’n partij beweegt zich namelijk tussen die specialisten en jij als adverteerder niet.

Daardoor bestaat de ideale formule voor marketing en communicatie niet, maar zitten we in een eeuwigdurende transformatie. Vooral de full service agencies lijken het de laatste tijd te moeten ontgelden.

Het enige voordeel van zo’n one-stop-shop is namelijk het gemak van één aanspreekpunt. Een full service agency kan nooit voor elke discipline specialisten op top niveau aanbieden, ook al beweren ze van wel. En hoe groter het full service bureau hoe meer je als adverteerder de regie uit handen geeft aan een bureaudirecteur die andere belangen heeft dan jij.

Door alle technologische ontwikkelingen van de laatste tijd - en de flexibilisering - wordt het voor adverteerders steeds makkelijker en aantrekkelijker om te pionieren en te zoeken naar alternatieven voor het klassieke reclamebureau. Een van deze populaire alternatieven is het inhouse agency. De traditionele reclamebureaus van zowel Apple en Nike moeten veel mensen ontslaan omdat beide merken meer en meer inhouse gaan doen. En ook in Nederland groeien de marcom-afdelingen van adverteerders steeds meer uit tot inhouse agencies, zoals bij Albert Heijn, ABN-AMRO en VodafoneZiggo.

De voordelen van een inhouse agency


Een inhouse agency is ideaal om communicatie die in het verlengde ligt van je klantenservice - zoals social content en community management – zelf te doen. Je kunt als adverteerder namelijk sneller reageren dankzij de inhouse professionals die je merk op hun duimpje kennen.


Maar ook voor andere communicatie - zoals folders, blogs en webcontent – is inhouse perfect. Het is sneller, de lijnen zijn ultrakort en het is voordeliger. Verder is inhouse ideaal om de regie in handen te nemen. Met een sterke Marketing Communications Manager aan het roer. En natuurlijk door media, planning en data dicht bij je te houden en niet uit handen te geven aan derden. Dit zijn de belangrijkste redenen om naar een inhouse oplossing te kijken, volgens Michael Overzier, interim senior transition manager.

Onafhankelijkheid Met een inhouse agency ben je minder afhankelijk van externe partners. Je haalt de kennis en competenties nu in huis. Waarmee je ook beter in staat bent om intern de capability te ontwikkelen. Op die manier kun je dan een marketing organisatie creëren die een stuk volwassener is.

Transparantie Door de technologie zelf te regelen, omzeil je - in ieder geval gedeeltelijk - de verborgen ‘techfees’. Zo zorg je ook voor een meer directe relatie met de belangrijkste spelers in de keten, zoals Facebook en Google. Bovendien heb je zo meer zicht en grip op je eigen data en privacy gerelateerde zaken.

Kosten De aanname is dat je met een inhouse agency als adverteerder met minder FTE’s een betere performance kan leveren dan met een bureau. Dit geldt overigens niet in alle gevallen. Stel altijd een goede business case op en neem daarbij ook alle indirecte kosten mee. Kijk daarnaast kritisch naar het (media) budget dat je te besteden hebt in relatie tot de resources (personeel) dat je nodig hebt.

Aan de andere kant zie je juist dat adverteerders kosten weten te besparen door innovaties te omarmen en zo hun processen en activiteiten automatiseren. 'We hebben het trafficen van onze display advertising gestandaardiseerd en geautomatiseerd. Dat leverde ons een enorme tijdwinst op. Waardoor we nu in staat zijn om fijnmazigere campagnes op te zetten en te analyseren' - Laurens Gunneweg, Programmatic Lead Philips Benelux Samenwerking Met een inhouse agency heb je kortere lijnen waardoor je sneller kunt samenwerken. Je werkt met z’n allen voor dezelfde organisatie en hoeft dus niet alle ins en outs over te dragen aan een bureau. En doordat iedereen dezelfde doelstellingen heeft, zit je sneller op één lijn. Kortom, met inhouse krijg je een betere samenwerking.

Dit zijn de belangrijkste redenen om naar een inhouse oplossing te kijken, volgens Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Onafhankelijkheid Je bepaalt zelf je ideale elftal. Je bouwt aan een opstelling die past binnen jouw organisatie met specialisten die jouw doelstellingen helpen bereiken. Zet een goede coach aan het roer blijf in controle.

In mijn huidige interim positie ben ik verantwoordelijk voor procesoptimalisaties binnen de marketingafdeling en voor het opzetten en uitrollen van nieuwe marketingplannen. Krijg je als interimmer het vertrouwen om zo’n taak te vervullen, werk dan altijd nauw samen met je stakeholders. Geef ze een podium en vorm een hecht team. Respecteer de input en bepaal samen de belangen en thema’s, maar blijf de regie houden. Heb met regelmaat statusupdates, wees transparant en flexibel bij (business) wijzigingen. Alleen dan krijg je grip op de organisatie. En merk je dat een bepaalde aanvalstactiek niet in jouw elftal past? Kies er dan voor om weer naar buiten te kijken.

Zelfvoorzienend Als je online producten of diensten verkoopt, vergaar je data. Focus dan op interne specialisten die dit goed voor je kunnen analyseren. Hiermee kun je dan namelijk zelf de creatieve briefing opstellen voor je volgende marketinguiting of -campagne.

Flexibiliteit Het grootste voordeel van een inhouse agency is flexibiliteit. Je stelt jezelf in de mogelijkheid om assets te ontwikkelen, zelf adaptaties te doen of even snel zelf een wijziging door te voeren. Wees je daarbij wel bewust van de kwaliteit en van de consistentie. En wees ook waakzaam voor verschillende interpretaties. Laat bij een eventuele adaptatie van een bureauconcept hier dan ook altijd een check op doen. Ook zij zijn onderdeel van je team.


Waarom inhouse geen garantie is voor succes


Grote organisaties zijn anders dan reclamebureaus of productiemaatschappijen. Corporates hebben vaak vele verschillende afdelingen die stroperig en bureaucratisch met elkaar samenwerken en communiceren. Daardoor wordt de beoogde effectiviteit en snelheid van het inhouse produceren soms niet gehaald.

Daar komt nog bij dat je hele organisatie moeten leren omgaan met die new kid on the block; het interne reclamebureau. Bij een reclamebureau krijgt een DTP’er een keurige en professionele briefing – inclusief specificaties en logo’s in hoge resolutie - waarmee de DTP’er meteen aan de slag kan. Bij de inhouse agency krijgt hij vaak niet meer dan ‘doe maar net zoiets als de vorige keer’. Je bent er dus niet met alleen een inhouse agency; je hele organisatie moet hiermee leren werken. Aansluiting met specialisten Een inhouse agency worstelt vaak met de aansluiting met specialisten. Voor veel marketing en communicatie heb je specialisten nodig: UX, thema-campagne, tone of voice, strategie, SEO, bedrijfsfilm…. Heb je die specialisten niet full-time nodig? Dan is een vaste plek in je inhouse agency voor hen natuurlijk sowieso niet slim. Heb je die specialisten wel full-time nodig? Ook dan is een vaste plek binnen je team niet slim. Specialisten zullen namelijk nooit goed uit de verf komen als ze vast in je inhouse agency zitten. Specialisten zijn verliefd op hun specialisme en niet op je merk. Ze bloeien op als ze elke dag nieuwe uitdagingen, nieuwe inspiratie en nieuwe kennis opdoen. Dat krijgen ze niet bij je inhouse agency. Bij je inhouse agency krijgen ze wel alle politiek, strubbelingen en financiële problemen van het bedrijf mee. Waardoor de passie voor hun specialisme nog sneller dooft.

“I do think there’s something about the creative temperament that needs variety and new types of challenges in order to thrive. Some brands can offer that, but most can’t.”Hyper-specialisme is intern nu eenmaal lastiger te organiseren. Anton Kooijman “most inhouse agencies (82%) end up having to look externally for people and skills inhouse agencys don’t themselves possess.

Waarom inhouse geen garantie is voor succes, volgens Michael Overzier, interim senior transition manager.

Zwakke samenwerking Als de samenwerking met een extern bureau niet lekker loopt, is het natuurlijk verleidelijk om het dan maar intern zelf op te lossen. Maar is er wel goed gekeken naar de oorzaken van die zwakke samenwerking? Het is makkelijk om te wijzen naar het bureau, maar kijk ook kritisch naar jezelf. Kijk kritisch naar je eigen verantwoordelijkheid. Kun je wel goed een bureau aansturen? Is je briefing wel goed genoeg? Hebben jullie de onderlinge verwachtingen wel goed uitgesproken? Als je als adverteerder dit niet goed kunt, dan los je de problemen niet op met een inhouse agency. Sterker nog; er is een grote kans dat de problemen alleen maar erger worden.

Kwalitatief talent werven en behouden Talent is cruciaal bij de transformatie naar een inhouse agency. Je hebt namelijk zeer ervaren mensen nodig; professionals die het kunstje hebben geleerd bij bureaus en die hun sporen hebben verdiend in het bouwen van een bureau. Maar niet iedereen heeft trek in een loopbaan bij een corporate organisatie. En als je ze binnen kunt halen, is het nog maar de vraag of ze ook met de bijkomende corporate zaken om kunnen gaan en er in kunnen excelleren. Zoals de politiek, het vele vergaderen en het intern gericht zijn. “While going inhouse can save brands money, it can be tough to retain staff and difficult to motivate a creative team that may be bored working on the same brand every day.

Cultuur clash De cultuur van een reclame- en mediabureau is op veel vlakken heel anders dan de cultuur bij een organisatie. Gaat het je lukken om beide culturen succesvol te integreren? Met behoud van het beste van de twee kanten? Net als bij een fusie of een overname, is het ontzettend belangrijk om daar veel aandacht aan te besteden. Vergelijk het met de overname van een start-up. Je wilt voorkomen dat de start-up wordt doodgeknuffeld door de grote organisatie. Waardoor de start-up niet meer toekomt aan datgene waarvoor ze in eerste instantie waren binnengehaald.

Waarom inhouse geen garantie is voor succes, volgens Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Regie heeft vertrouwen nodig Marketeers binnen grote corporates worstelen soms intern met regie. Hiërarchie en vele stakeholders maken het soms lastig. De ideeën sterven daardoor potentieel vroegtijdig omdat hij/zij wordt overruled door de manager, de brand guides of - erger nog - de legal afdeling. Je kunt pas extern regie voeren over je marketing en communicatie als je dat ook intern kan.

Een goede ontwikkeling zie je bij ABN Amro. Die enkele jaren geleden al multidisciplinaire teams heeft opgezet. Met van elke afdeling een expert met andere inzichten en belangen. Geen hiërarchie naar boven, maar wel veel vertrouwen vanaf boven.

Wanneer je als reclamebureau met een agile klant-team als ABN Amro werkt is dit een warm nest. Omarm het en ga mee in de manier van werken. De mindset van deze klanten is namelijk gestoeld op samenwerken en co-creëren. Maak ze onderdeel van je proces, maar blijf als bureau in de lead. Hierdoor voelen ze de regie, maar blijft het resultaat en de kwaliteit in beheer van het bureau.

Adviezen om een inhouse agency op te zetten

Vanessa Hofland - director van AH Studio:


“Elk merk of bedrijf heeft zijn eigen wensen en behoeftes in samenwerking met creatieven. Er is geen one size fits all, ook niet bij het inhousen van creatieve diensten. Ik vind het machtig interessant om onderdeel te zijn van een verandering in samenwerking tussen bureaus en merken. Bij mij begonnen mijn hersenen overuren te draaien toen U-Studio (Unilever) werd geïnitieerd en toen Amazon een ‘contentfabriek’ in Brooklyn opende. Als ik me niet vergis was dat in 2013. In fashion en food wordt een enorm volume aan content geproduceerd. En dat enorme volume produceren wij ook dagelijks bij Albert Heijn. Maar wij zijn geen Unilever en geen Amazon, dus ik ben op zoek gegaan naar een inhouse model dat perfect bij ons past. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een hybride model. Waarbij in mijn team collega’s op de payroll van AH staan, maar waarbij ik ook langdurige partnerships ben aangegaan met een selectie van externe bureaus.


Creatie & Studio (binnen AH Studio bekend als de ‘Creatieve Studio’) is een partnership met APS Group, maar iedereen is gewoon onderdeel van mijn grote team. Binnen AH Studio hebben we nog ‘Studio 63’. Dit is zowel de locatie als het team dat alle fotografie- en video-content produceert. In Studio 63 hebben we partners geselecteerd die samen met ons het team, de locatie en de way of working hebben opgebouwd.

In dit hybride model is de samenwerking - en dus ook ieders bijdrage aan deze samenwerking - volledig gelijkwaardig. We voelen ons allemaal – ongeacht de payroll waar je op staat – onderdeel van AH Studio.”

Advies 1: Begin met een goed plan

Door Michael Overzier, interim senior transition manager.

Omschrijf een duidelijke visie en scope voor het inhouse agency. Wees specifiek in de beschrijving van de samenwerking met het inhouse agency, wees specifiek in de verantwoordelijkheden van het inhouse agency en wees specifiek in het mandaat van het inhouse agency.

Zo hoef je natuurlijk niet alles in één keer inhouse te regelen. Je kunt ook beginnen met een kanaal, of met het overnemen van een aantal meer operationele activiteiten. En vanuit daar verder ontwikkelen.

Zorg dat je de juiste mensen binnenhaalt. Professionals met veel ervaring met het kanaal. En zorg dat de mensen die het inhouse agency gaan leiden niet alleen strategie maar ook de techniek en de financiële kant goed begrijpen.

“We merkten op een bepaald moment dat we beter waren dan het bureau en zijn vanuit daar steeds meer in-house gaan doen” Martijn Pelt, voormalig Manager Digital Marketing bij VodafoneZiggo.

“Een one size fits all inhouse model bestaat in mijn ogen niet. Probeer geen reclamebureau na te bouwen in je organisatie, maar spits je team toe naar gelang jouw doelstellingen en je strategische visie. En.. sta er daarna wel voor open om je team te laten evolueren. Zodat het steeds aansluit bij je nieuwe plannen.” Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Advies 2: Start met een interim constructie

Zet je inhouse afdeling eerst op met freelancers. Zodat je kunt voelen wat voor type personen en type functies jouw afdeling of studio precies nodig heeft. Werkt het niet met één digital designer, één campagne manager en één DTP’er? Dan kun je vanuit de interim constructie razendsnel een andere opstelling uitproberen met bijvoorbeeld twee digital designers. Als je meteen gaat strooien met vaste contracten kan het nog jaren duren voordat je de ideale constructie hebt gevonden. Met interim vertrekpunt kun je dit al in maanden realiseren.

Vanuit die freelance-basis kun je dan langzaam gaan zoeken naar vaste krachten om je afdeling in te vullen. En daarbij zullen de freelancers je graag helpen bij het headhunten en recruiten. Ik schreef daar in maart 2020 nog een stuk over.

En ja; volledig starten met interimmers is op korte termijn duur. Maar op de lange termijn verdient dit zich zeker terug. Omdat je veel sneller op de juiste koers ligt en dus veel sneller profiteert van je inhouse agency.

“Met interim kracht kun je al op korte termijn starten met je inhouse agency, in plaats van zoeken naar de (hopelijk) ideale kandidaat. Interimmers geven je de mogelijkheid om een paar experimenten in je proeftuin te doen. Zodat je snel een optimaal team kunt formeren. Interimmers zijn daarnaast ondernemers. Ze brengen daardoor meer drive, ervaring en snelheid mee. Mede omdat ze een relatief korte tijd hebben waarin ze moeten presteren, krijg je als opdrachtgever een enorme bak energie en drijfkracht om de vaart erin te brengen en jou verder te helpen.” Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Advies 3: Houd je inhouse agency compact, wendbaar en behoud focus

“80% van alle marketing gerelateerde vragen in mijn huidige opdracht bij Plieger bestaat uit visuele ondersteuning (DTP) voor lokale vestigingen. Ik heb hier als proeftuin een tweemans-team opgezet bestaande uit een Junior Online Marketeer en een DTP'er. Vertrouwen, een strak proces en goede tools zorgt voor focus bij het duo en meteen ook voor focus in de rest van het team. Grotere vragen worden doorgespeeld naar de Marketing Manager of naar mij, de interim Marketing Lead. Wij beoordelen hoe en óf dit opgepakt wordt. Want er zijn legio verzoeken die niet bij marketing thuishoren of geen prioriteit hebben. 'Nee' is soms het beste antwoord om het grotere doel te bewaken. Hou dus focus, want goede marketing voeren kost tijd en aandacht.” Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Twintig jaar geleden was outsourcen het toverwoord: “Wij nemen taken uit handen waar u niet goed in bent, zodat u zich kunt focussen op datgene waar u wel goed in bent.” Nu we weer volledig de andere kant opgaan met insourcen, is het goed om nog even stil te staan bij die slogans van weleer. En dus niet alles opeens inhouse te gaan doen; focus je op je core business. En insource alleen die talenten die je core business versterken. Less is more.

Hou je interne agency dus zo compact mogelijk. Zorg dat je team bestaat uit vaste mensen die onmisbaar zijn. Zoals een DTP’er om elke week de folder te maken, een huisfotograaf om alle nieuwe hotels voor je reiswebsite vast te leggen, een content creator voor je webcopy, social posts, blogs en nieuwsbrieven, een search specialist die de inkoop op Google regelt en een project manager om alles in goede banen te leiden en een marketing manager die de koers uitstippelt en alles goed overziet.

“Hou de ruimte om te experimenteren met je formatie. Leg, als je je formatie goed voor ogen hebt, een compact sterk team van seniors vast die bij jouw dienst, service of doelstellingen passen. Vul deze aan met een flexibele schil van (productie) freelancers die je kunt invliegen wanneer hier behoefte aan is.” Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Advies 4: Leg specialistisch werk niet intern neer

Veel marketing- en communicatiewerk is specialistisch. Zoals het werk van copywriters, editors en developers. Dit kun je niet op het bordje leggen bij een van je interne krachten. Omdat ze dan hun eigen specialistische focus uit het oog verliezen en omdat je dan output krijgt die ver onder de maat ligt.

Als je je content creator vraagt om verleidelijke webcopy te schrijven, alles SEO proof te maken en ook nog even een marketingstrategie laat ontwikkelen zal ie bij het eindejaarsgesprek waarschijnlijk op al die taken een dikke onvoldoende krijgen. Het zijn drie verschillende specialistische taken waar je drie verschillende specialisten voor nodig hebt.

“Grote producties kan je beter uitbesteden. Je wilt een team van specialisten die op elkaar ingespeeld zijn en met elkaar kunnen sparren. Bijvoorbeeld developers. Zelf proberen zo'n team te bouwen is een 'recipe for disaster' en is het risico niet waard: uiteindelijk kost het je wellicht meer dan als je het extern had neergelegd in geld, maar ook in mensen.” Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Advies 5: Bouw een flexibele schil

79% said that hiring more specialty talent related to video, digital, social media and analytics is necessary.”

Richt een flexibele schil in met specialisten die je frequent nodig hebt. Voor grote projecten heb je misschien grote specialistische clubs nodig, maar voor kleine projecten - zoals een kort filmpje, een mediastrategie of een mooie website - kun je waarschijnlijk ook prima uit de voeten met freelance-specialisten.

Het werken met specialisten is dankzij Corona trouwens een stuk makkelijker geworden. We hebben nu allemaal aan den lijve ondervonden dat je niet 40 uur per week samen in een kantoor hoeft te zitten. En dat je dus ook niet per se met een specialist uit de buurt hoeft te werken. Met Zoom en Teams is die strateeg uit Groningen, de UX-designer uit Apeldoorn en je growth hacker uit Limburg altijd dichtbij.

“Vul je interne team voor bijvoorbeeld digitale opdrachten aan met een Scrum Master, Product Owner, UX'er of Data Analist (hetzij freelance of van een bureau). En laat deze externe specialisten direct contact hebben met de stakeholders die je samen in kaart brengt. Check geregeld in, en betrek ze regelmatig in stand-ups om te zorgen dat hij of zij onderdeel blijft van het team en de regie in handen houdt.” Johan de Meijer, freelance marketeer en producer.

Advies 6: Een freelance-strategie past bij je inhouse-strategie

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een inhouse agency is meer flexibiliteit, meer controle en meer transparantie. Als dat je belangrijkste uitgangspunten zijn, dan is het niet meer dan logisch om je flexibele schil zoveel mogelijk in te richten met freelancers in plaats van bureaus.

Freelancers voelen sneller als een onderdeel van je inhouse agency. Een groot bedrijf niet. De zelfstandig specialisten willen het allerbeste werk maken voor jou: je merk. De specialisten van een groot bureau willen het allerbeste werk maken voor hun bureau. Freelancers worden familie van je, ook al zie je ze maar een keer per jaar. Bij specialisten van een groot bedrijf blijft het toch altijd hullie en zullie.

“Being in-house, there’s a feeling of a shared sense of purpose. That’s the big difference. You really feel the ups and down, successes and failures of the company much more tangibly. Agencies feel close to clients, but at the end of the day they have very different visions.” - Jon Banack

Bij sommige projecten – zoals complexe e-commerce of winkelinrichting – ontkom je natuurlijk niet aan een gespecialiseerd bureau. Maar als de omvang van het project het toelaat, kies dan voor freelancers.

Leg lijntjes met een interim strateeg om je merk goed te positioneren, een mediastrateeg om je omnichannel mediastrategie tegen het licht te houden of een grafisch ontwerper om je merkbeeld goed vorm te geven en een creatief team om de communicatie uitingen voor je te ontwikkelen.

Advies 7: Maak er een flexibele familie van

Bouw een langetermijnrelatie op met de specialisten in je flexibele schil. Die strateeg heb je misschien één keer een aantal maanden nodig, maar zorg ervoor dat hij of zij in de maanden en jaren daarna aangehaakt blijft om de koers te bewaken en eventueel bij te sturen. Datzelfde geldt ook voor je grafisch ontwerper en creatief team. Hobbel niet elk jaar of voor elk klusje naar andere freelancers; maar zorg dat zij je merk blijven 'ownen' en in de lead blijven. Maak ze onderdeel van je inhouse agency zonder ze in vaste dienst te nemen. Geef ze liefde en aandacht, zodat ze voor je klaarstaan als je ze nodig hebt.

Advies 8: Eén freelancer als vast aanspreekpunt

Benoem een van je freelance familieleden tot vast contactpersoon. Een interim project manager of strateeg is daarvoor de beste optie. Deze freelancer staat met een poot in het netwerk van specialisten en met een poot in je inhouse agency. Hij/zij vormt dan ook de ideale brug tussen je inhouse agency en de flexibele schil.

Heb je een nieuw project? Of heb je een bepaald communicatieprobleem? Neem dan contact op met deze freelancer. Hij/zij is je startpunt; je vaste aanspreekpunt. Hij/zij zet de wheels in motion en haakt de juiste freelancers aan voor je project of probleem.

Heb je een keer iets heel specifieks nodig – een doelgroep onderzoeker of growth hacker – vraag dan om advies bij deze freelancer. Hij/zij weet welke freelancers dit kunnen en weet ook welke freelancers prettig samenwerken.

Conclusie

Het inhouse agency is een mooi model. Het lost veel problemen op. Maar het is nog lang niet perfect. Zo zal het aansturen van al die specialisten in je flexibele schil nog een flinke kluif worden. Maar verder is het inhouse agency ideaal om je kern-activiteiten te organiseren en om waardevolle aspecten – zoals data – dicht bij je te houden. Maar zodra er een specialistische vraag komt, kijk dan weer naar buiten. En kijk dan bij voorkeur naar zelfstandige specialisten, die zich sneller thuis zullen voelen in je inhouse agency dan een groot extern bureau. .14 views0 comments

Recent Posts

See All