• Pascal Boogaert

Kan jij zonder tussenpersoon als zzp’er?

Updated: Dec 20, 2018


De voors en tegens van een tussenpersoon voor jou als zzp’er.Veel freelancers maken gebruik van een tussenpersoon; een agent, een broker, een vertegenwoordiger of een payrollservice. Maar is dat nou wel zo verstandig? Ja. En ook nee.


Laten we beginnen met de nadelen van een intermediair:


Je betaalt een agent veel geld. Soms 10% tot 15% van je tarief. Maar wat krijg je er nou voor terug? Werkt hij wel net zo hard voor jou als jij voor hem werkt?Je wordt er lui van. Werken met een intermediair haalt de ondernemersgeest uit je. Je gaat namelijk volledig vertrouwen op je intermediair. Als je weinig werk hebt, is het makkelijk om de schuld bij de agent neer te leggen zonder ook eens kritisch naar jezelf te kijken. Want hoe ondernemend ben je nou eigenlijk als je de hele dag naar de telefoon ligt te staren?Je hebt minder contact met andere freelancers. Omdat je denkt dat je intermediair alles voor je regelt, blijf je sneller op je zolderkamertje zitten en maak je dus minder werkvrienden. Maar als je een grote kring van werkvrienden hebt, heb je die intermediair waarschijnlijk helemaal niet meer nodig. Je helpt elkaar aan klussen en je geeft elkaar tips.


De voordelen


En dan zijn we toe aan de voordelen van een tussenpersoon:


Freelancers die meteen vanuit school het vrije pad kiezen moeten nog veel leren. Ze hebben vaak geen idee hoe je met klanten om moet gaat en ze zien het belang niet in van het opbouwen van een financiële buffer. Bovendien moeten deze verse freelancers hun netwerk nog helemaal van de grond opbouwen. Daar kunnen agenten een mooie rol spelen. Maar let dan wel op dat je ook een intermediair vindt die je daarbij kan helpen.Veel freelancers zijn een tikje introvert. Ze hebben moeite met acquisitie en met netwerken. Ook hierbij kan een intermediair je helpen. Maar probeer zo snel mogelijk van je introverte eigenschap af te komen. Je hebt er nou eenmaal voor gekozen om zelfstandig te ondernemen. Daar hoort dan ook een ondernemende en dus extroverte houding bij.Ben je een warhoofd met je agenda, facturen en boekhouding? Ook hierbij kan een agent erg nuttig zijn. Aan de andere kant zijn er tegenwoordig zoveel online tools dat je dit ook prima zelf kunt regelen. Van Google Calendar tot MoneyMonk. Door de veranderende wetgeving – die stomme DBA die nog ergens in de Haagse lucht hangt – willen opdrachtgevers alleen nog maar via tussenpersonen werken met freelancers. Je inschrijven bij een intermediair kan je dus in theorie meer werk opleveren.


Conclusie: werken met een intermediair werkt. Als hij een goede service levert is een agent z’n geld meer dan waard. Maar probeer vooral zoveel mogelijk van ‘m te leren. Zodat je zo snel mogelijk op eigen benen kunt staan. Na een jaartje of vijf moet je het toch echt zelf kunnen.


De ideale intermediair


Mijn ideale intermediair is iemand die servicepakketjes aanbiedt. Een stukje acquisitie, een stukje training, een stukje financiële ondersteuning, een stukje pensioenadvies, een stukje juridische ondersteuning en een sneetje Broodfonds. Zodat ik zelf kan kiezen welke stukjes ik wil of niet wil afnemen bij de intermediair. En dus alleen voor die stukjes hoef te betalen. Ik heb namelijk geen zin om 15% van mijn inkomsten af te dragen aan een agent die alleen maar de telefoon voor me aanneemt.


Een intermediair is natuurlijk niet te vergelijken met de online marktplaatsen waarmee het web momenteel wordt overspoeld. Maar dat is misschien een mooi onderwerp voor een volgend stukje.

5 views0 comments

Recent Posts

See All