• Pascal Boogaert

Hoe vind je de juiste freelancer?


Heb je een logootje nodig? Of een advertentie? Wil je een website laten bouwen? Of heb je juist voor die website een sprankelend tekstje nodig? Of een paar mooie foto’s? Lang leve de freelancers! De zzp markt in Nederland is groter dan ooit. Er is dus altijd wel een topper te vinden voor jouw opdracht. Maar….. omdat er zo ontzettend veel freelancers zijn tegenwoordig, kan het best lastig zijn om de juiste te vinden.


Hoe vind je de ideale freelancer met de juiste talenten en het juiste tarief? En dan het liefst ook nog iemand die leuk is om mee te werken. Het is lastig. Het is soms zoeken naar een naald in een hooiberg. Om je te helpen bij deze zoektocht volgen hier wat tips. Van iemand die al sinds 1994 rondhuppelt in de wereld van marketing en communicatie en sinds 2004 als freelancer. 

Begin bij LinkedIn 

Ga niet Googlen. Althans: nog niet. De resultaten van Google geven namelijk vaak een vertekend beeld. Woon in je Zuid-Kutterveen met je twee jonge kinderen en zoek je een food fotograaf? Grote kans dat Google je alleen fotografen uit Zuid-Kutterveen laat zien die portretten maakt van kinderen. Maar die wil je dus niet. Je wilt de beste food fotograaf van Nederland. En het maakt jou niet uit waar hij of zij woont. Begin je zoektocht dus bij LinkedIn. Zoek daar naar ‘food fotograaf’ of ‘food photography’.


Een ander nadeel van Google is dat de beste SEO-lui komen bovendrijven. Da’s natuurlijk handig als je ook een SEO-expert zoekt. Maar voor andere functies is de freelancer met de beste Google-resultaten niet automatisch ook de beste freelancer.


Moeite met functietitels?


Ben je niet helemaal bekend met alle hippe functietitels uit de wereld van marketing en communicatie? En heb je dus geen idee wat het verschil is tussen UI en UX? Of heb je geen flauw benul waar je moet beginnen met het bouwen van je nieuwe site? Bij een bouwer, ontwerper of strateeg? Bel me dan even. En vertel je verhaal. Ik weet precies waar je moet beginnen. Afhankelijk van je plan, budget en planning weet ik precies of je een identity designer, WordPress-developer of digitaal strateeg nodig hebt.


First connections op LinkedIn


Heb je in LinkedIn een rijtje freelancers voor je neus met de juiste functie? Snuffel dan eerst even tussen je first connections. Wie weet ben je al jaaaaren gelinkt met een top freelancer, maar was je hem of haar even uit het oog verloren. 

Niemand op LinkedIn?


Helemaal niets gevonden op LinkedIn? Dat betekent niet dat er geen freelancer te vinden is. Freelancers met een beroep dat enorm populair is – zoals UX designer of UI designer – worden op LinkedIn vaak lastiggevallen door hardnekkige freelancers. Zij verbergen daarom vaak hun profiel of verwijderen belangrijke woorden uit hun profiel – zoals UX en UI – zodat ze niet gevonden worden. Maar niet getreurd. Ik ken honderden freelancers, waaronder ook de zeldzame beroepgroepen. En voor mij nemen ze wel de telefoon op. Dus kun je niemand vinden? Bel dan even naar +31 6 54 75 34 17.


Check de cv

Blijf nog een tijdje op LinkedIn. En loop even door de cv (de werkervaring) van de freelancer. Dan zie je of ie wel voldoende ervaring heeft met deze functie en niet pas een week geleden is begonnen als SEO writer. Check dan meteen ook even of de freelancer vaak van functie is gewisseld. Freelancers die het ene jaar strateeg zijn, het volgende jaar designer en een half jaar later copywriter, zijn vast hele leuke adhd-mensen. Maar het zijn waarschijnlijk niet de specialisten die je nodig hebt. Want dat is nou zo mooi aan het gigantische aanbod van freelancers; er zijn er zoveel dat je altijd wel een superspecialist kunt vinden. Een copywriter die alleen maar namen bedenkt. Een designer die alleen maar Powerpoint presentaties maakt. Een fotograaf die alleen maar foto’s maakt voor goede doelen. Dat soort specialisten moet je hebben. 


Mutual connections 


Check per freelancer even het lijstje met connecties die jullie gemeen hebben. Daar kun je waarschijnlijk al veel uit opmaken. Als mensen die jij hoog hebt zitten gelinkt zijn met de freelancer, dan is het makkelijker om deze freelancer te vertrouwen. En je kunt natuurlijk altijd even contact opnemen met een gemeenschappelijke connectie om naar zijn of haar ervaring te vragen met de freelancer.

Second connections

Zit er geen geschikte freelancer tussen je first connections? Blader dan door naar het rijtje met second connections. Zoek weer naar mutual connections. En neem nu zeker contact op met een mutual connection om infomatie in te winnen over de freelancer. Want je wilt er zeker van zijn dat je iemand in huis haalt die goed én leuk is.


Geen mutual connections?

Bel me dan even. Met meer dan 2100 freelancers in mijn netwerk kan ik je heel goed vertellen of die tekstschrijver wel een beetje kan tikken en of die ene project manager wel leuk is om mee te werken.


Portfolio zoeken

Shortlist gemaakt in Linkedin? Klik dan even bij elke kandidaat op ‘contact info’ en klik op hun portfolio. Zoek je een creatief? Dus een tekstschrijver, designer, fotograaf, illustrator of regisseur? Dan moeten ze een portfolio hebben. Hebben ze die niet? Dan kun je die meteen van je lijst schrappen. Freelance creatieven die niet de moeite nemen om een mini-museum te maken met hun eigen werk zijn niet toegewijd genoeg. Zoek je een niet-creatief? Dus een strateeg, analist, project manager of marketing specialist? De toppers onder hen hebben vaak ook een portfolio. Maar de meeste zullen dit niet hebben. Kijk bij deze mensen dus even extra goed naar hun functieomschrijving op LinkedIn. Dat - in combinatie met hun cv - moet je dan een aardig beeld geven van de skills en ervaring van de freelancer. Heeft deze freelancer geen omschrijving van zichzelf? En dus ook geen website of portfolio? Dan kun je die ook van je lijstje halen. Als je niet over jezelf kunt communiceren, hoe kun je dan in godsnaam ooit voor anderen communiceren?

Portfolio's vergelijken

Neem je tijd. En kijk goed naar alle portfolio’s en websites. En vergelijk ze ook met elkaar. Wat spreekt je aan? Wat voor soort werk zou jij graag willen voor jezelf? En hoe up to date is de website? Een lelijke website uit het jaar 2000 zegt ook heel wat over de toewijding van de freelancer. Kijk natuurlijk ook heel aandachtig naar de cases; het werk dat de freelancer heeft gemaakt. Vaak geven ze daarbij ook aan wat hun rol precies was in het geheel. Zie je een leuke campagne? Maar heeft de copywriter alleen maar de disclaimer geschreven? Dan hoef je die dus niet in te huren voor je gevleugelde teksten.


Als de freelancer een beetje handig is met Linkedin dan zet ie zijn of haar portfolio keurig als linkje in de contactinfo. Dan doen ze overigens niet altijd. Vooral creatieven kunnen soms een tikje slordig zijn en dat vergeten. En dan moet je dus wél Google op. Op zoek naar het portfolio van de freelancer. De meeste hebben hun eigen website, sommige werken op Tumblr of met Cargo Collective. Filmmakers hebben vaak alleen een Vimeo-account. En de jongere generatie zet z’n complete portfolio gewoon op Instagram. 


Locatie

Check ook even waar de freelancer precies woont. Desnoods via de KvK. Want het is toch wel fijn als de freelancer een keertje naar jou kan komen of andersom. Freelancers die 12 maanden op Bali of Tenerife zitten, kunnen natuurlijk met je FaceTimen of Zoomen, maar dat is nog steeds iets anders dan samen lekker even ouwehoeren bij de koffieautomaat. De freelancer live ontmoeten geeft je vertrouwen en een duidelijk idee van zijn of haar karakter. Ondanks het digitale tijdperk blijft het mensenwerk. De freelancer moet goed zijn én leuk.


Tarieven

Vergeet niet te vragen naar de tarieven. Want je wilt achteraf natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Maar ga niet onderhandelen. Ga niet proberen het onderste uit de kan te halen. Ga niet afdingen alsof de freelancer z’n werk verkoopt op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Ga niet vragen om gratis werk voor je te verrichten in ruil voor exposure. Ga professioneel om met de tarieven van de professionals. Goede freelancers in marketing en communicatie komen voor minder dan 85 euro per uur hun bed niet uit. De topspelers durven rustig 130 of 140 te vragen, maar dat vind ik persoonlijk een beetje te zot. Onervaren freelancers zitten soms tussen de 50 en 80 euro per uur. Een koopje natuurlijk. Maar ga dan niet achteraf janken als de klus wat langer duurt of dat het eindresultaat niet helemaal is wat je ervan had verwacht.


Final check


Ok. Dus je hebt nu een freelancer gevonden. Met de juiste skills. Met een flinke bak ervaring. Met een indrukwekkend portfolio. En met een tarief waar je mee kunt leven. Bovendien heeft ie ook goede referenties en hebben jullie veel gemeenschappelijke connecties op LinkedIn.


Dan nóg kun je met de freelancer gigantisch de mist in gaan. Omdat de freelancer bijvoorbeeld geen ervaring heeft in jouw branche. Of omdat de freelancer loog over zijn of haar skills met een bepaald programma. En wat ook kan: de freelancer past helemaal niet bij jouw karakter of bij het dna van je organisatie. En die klik is belangrijker dan alle punten hiervoor. Want als jullie elkaar niet liggen, dan heb je niets aan al die ervaring, skills en indrukwekkende werkvoorbeelden. Als er geen chemie is, heb je de hele zoektocht voor niets gedaan.


En that’s where I come in. Zoals ik al zei, werk ik al sinds 1994 in de wereld van marketing en communicatie en sinds 2004 als freelancer. Ik heb tientallen opdrachtgevers van binnen gezien en ik ken honderden freelancers persoonlijk. Ik weet dan ook als geen ander welke freelancer het beste past bij welke opdrachtgever en bij welke klus. Die hele zoektocht van hierboven kost jou misschien weken van je kostbare tijd. Voor mij is een dag of twee voldoende. En dan heb ik 2 of 3 freelancers gevonden die helemaal bij je passen. Met de juiste skills, de juiste beschikbaarheid, de juiste tarieven en de juiste klik.


Proefopdracht


Wil je een gratis proefopdracht vragen? Een gratis tekstje? Of een gratis eerste voorzet van een logootje? Ga je schamen. Toon een beetje respect voor de professionele freelancer. Je wilt een eerste klas freelancer, dan moet je daar ook voor betalen. Je kunt bij een restaurant ook niet eerst om een gratis voorafje vragen. En pas na de carpaccio bepalen of je ook een hoofdgerecht neem

t waar je wél voor gaat betalen. Je kunt bij een hotel ook niet eerst een gratis overnachting vragen. En pas na die gratis wilde nacht – inclusief gratis ontbijtbuffet - besluiten of je nog een paar nachten blijft en dan wel gaat betalen. De freelancer heeft een serieuze studie afgerond en een flinke bak ervaring opgedaan. Dus vertrouw op zijn of haar skills. En vraag never nooit niet om een gratis proefopdracht.


Twijfel je over de skills van de freelancer?


Bel me dan. Ik kent bijna elke top freelancer persoonlijk. En ik weet dus dondersgoed of de freelancer wel of niet geschikt is voor de klus. En als ik de freelancer niet ken, dan zijn mijn voelsprieten – door al die jaren ervaring – inmiddels zo sterk ontwikkeld dat ik op basis van een portfolio heel goed kan inschatten of de freelancer voldoet aan je eisen of niet.

14 views0 comments

Recent Posts

See All