• Pascal Boogaert

Het Tussenpersonen Dossier. Deel 1: Detachering

Als freelancer in marketing en communicatie kun je rechtstreeks werken voor mooie merken, maar soms zit daar ook een middle man tussen. Er zijn inmiddels zoveel verschillende soorten tussenpersonen, dat het me een goed idee leek om ze eens op een rijtje te zetten. Zo hou ik momenteel een onderzoek onder freelancers in advertising naar hun ervaringen met tussenpersonen.


Ik begin deze serie meteen helemaal verkeerd ;-) want detachering is eigenlijk een andere vorm van een vast contract. Als interimmer of zzp’er gedetacheerd worden komt wel voor, maar is minder gebruikelijk.


Detachering is vooral interessant voor niet-creatieve professionals – zoals communicatie-adviseurs, marketing managers of e-commerce specialisten – die een vaste baan willen en tegelijkertijd afwisseling zoeken. Ze zijn in vaste dienst bij de detacheerder, maar hebben elk half jaar - of elk jaar - een ander groot project. In mindere mate worden ook beroepen als grafisch ontwerpers en creative directors gedetacheerd.


In het kort:


Ik raad zowel opdrachtgevers als werkenden (zzp of niet) af om te werken met detacheerders. Het verschil tussen wat de opdrachtgever betaalt en wat de werkende hier uiteindelijk aan overhoudt is krankzinnig groot. Zonde van het geld. Aan de andere kant is het natuurlijk wel slim om zélf detacheerder te worden. Want als je slechts 10 mensen een jaar lang ergens kunt detacheren, komt het geld al met bakken binnen. Het is een goudmijn!


Wat is detachering eigenlijk?


Als je gaat werken via een detacheringsbureau, dan is dit bureau je opdrachtgever. En dus niet de klant waar je uiteindelijk je kunstje gaat doen. Als de klant ontevreden is, dan klopt hij/zij aan het detacheringsbureau. Je wordt ook betaald door het detacheringsbureau en niet door de klant.


Je kunt met een vast contact gedetacheerd worden, maar dus ook als zzp’er. Maar let op: als je je als zzp’er via slechts één detacheringsbureau werkt, dan gaat De Belastingdienst dit zien als een werkgever/werknemer-relatie en lopen je zzp-voordelen gevaar. Dus pas op voor detacheringsbureaus die eisen dat je uitsluitend via hen gaat werken. Die eis mogen ze niet stellen en is ook schadelijk voor je zzp-winkeltje.


Het verdienmodel van de detacheerder


Bij een bemiddelaar betaal je als freelancer vaak een bemiddelingsfee. Dit regel je dan als freelancer onderling met de bemiddelaar.


Bij een detacheerder werkt het net even anders. Zij verkopen jou door aan de opdrachtgever voor een hoger tarief. Er wordt een marge gelegd bovenop jouw tarief. Als je daar niet naar vraagt, dan weet je vaak niet wat die marge is. De opdrachtgever betaalt de detacheerder jouw tarief plus de marge. De detacheerder betaalt aan jou vervolgens alleen jouw tarief uit.


Vast of zzp detachering


De meeste detacheerders werken met vast personeel. Je hangt je zzp-avontuur dan aan de wilgen en gaat dus in vaste dienst bij de detacheerder die jou vervolgens bij opdrachtgevers plaatst. Je krijgt dan te maken met een bruto- en nettosalaris.


Bij een traditionele werkgever/werknemer relatie gaat 23 tot 33% van je brutosalaris naar premies zorgverzekeringen, loonbelasting, opbouw van je pensioen, bijdrage privégebruik van auto van de zaak, enzovoorts. Bij een vaste betrekking via een detacheringsbureau komen hier nog veel meer andere kosten bij kijken. Een aantal detacheerders die ik heb benaderd waren zo vriendelijk om de tijd te nemen om dit even goed uit te leggen. De extra kosten via detachering kunnen bijvoorbeeld zijn:

- Kosten personeel en kantoor van detacheerder zelf.

- Risico om jouw salaris te kunnen doorbetalen als je ziek bent of als de opdrachtgever je opeens niet meer nodig heeft.

- Gebruikmaken van IT-diensten, het netwerk en de kennis van het detacheringsbureau.

- Marge die de detacheerder er nog bovenop legt voor eigen winst.


Die 23 tot 33% verschil tussen je bruto- en nettosalaris, kan daardoor bij de detacheerder opeens omhoogschieten naar 50 tot 65% van je brutosalaris.


Appels met peren vergelijken


Die 50 tot 65% verschil bij detachering kun je onmogelijk vergelijken met de 15 tot 25% verschil bij freelancing. Het zijn twee totaal verschillende dingen. Bij het freelancen betaal je namelijk alleen maar een kleine bemiddelingsfee. Bij detachering betaal je dus ook voor dat hele riedeltje hierboven. En krijg je keurig uitbetaald als je ziek bent of als er even geen werk ligt.


Toch als zzp’er kiezen voor detachering?


Als je zzp’er blijft, dan zijn alle risico’s voor jou. De detacheerder betaalt dus geen premies voor zorgverzekeringen en betaalt jou ook niet door als je ziek bent of als de opdrachtgever je niet meer nodig heeft: daar moet je nu allemaal zelf voor zorgen door een gezonde buffer op te bouwen. Maar: je moet nog wel meebetalen aan de kosten van de detacheerder: het personeel, het kantoor en het stukje winstmarge.


De ene detacheerder is natuurlijk de andere niet. Zo zijn er veel verschillende vormen in hoe je als zzp’er gedetacheerd kunt worden. Bij de een krijg je alleen een tariefovereenkomst en bij de ander een vast contract voor de duur van het project. Waarbij je dan bijvoorbeeld geen pensioenopbouw hebt maar wel vakantiegeld.


Denk goed na of je als freelancer wil gaan werken via een detacheerder. Het heeft namelijk geen voordelen ten opzichte van freelancen. Daar zijn de meeste detacheerders het trouwens ook over eens en heel duidelijk in.


Transparantie als verkooppraatje


Transparantie is een lekker woord. Op sites van detacheerders kom je het erg vaak tegen. Maar eigenlijk zijn detacheerders helemaal niet zo transparant als het gaat om de winstmarge die ze pakken. Het komt dan ook regelmatig voor dat de eindopdrachtgever en de gedetacheerde pas bij het koffiezetapparaat ontdekken wat de een precies betaalt en wat de ander precies krijgt. Zoals dit verhaal over Brunel. Waarbij de gedetacheerde 2000 euro bruto per maand krijgt en de eindopdrachtgever 6000 euro betaalt. Een verschil van maar liefst 66%!


Op zoek naar transparantie


In de hoop transparantie te vinden bij detacheerders, heb ik 13 detacheerders die actief zijn in marketing en communicatie gemaild. Met de naïeve vraag hoeveel marge zij op mij zouden leggen als ik stop als freelance copywriter en mezelf via een vast contract laat detacheren bij opdrachtgevers.


De meeste detacheerders reageerde snel, vriendelijk en duidelijk. Ze legden me haarfijn uit waarom de verschillen groter zijn dan bij freelancebemiddeling en bij een traditioneel bruto- / nettosalaris. Maar ik wilde ook graag weten wat hun winstmarge is; dus hoeveel leggen ze bovenop het salaris van de gedetacheerde – los van alle kosten – wat pure winst is?


Van drie detacheerders kreeg ik überhaupt geen antwoord. Acht detacheerders bleven erg vaag over hun winstmarge. De een noemt het bedrijfsgeheim, de ander wil zijn marge niet noemen omdat ie bang is dat de concurrentie daar dan net onder gaat zitten, de ander kan de marge niet noemen omdat ze op moeilijk te vullen functies een hogere marge leggen dan op eenvoudig te vullen functies.


Maar als je niet eerlijk durft te vertellen hoeveel je verdient aan je kandidaten, dan weet je al dat het teveel is en dat je je er eigenlijk een beetje schuldig over voelt.


Twee transparante detacheerders


Babbage.nl was erg transparant. Babbage is een grote detacheerder die gespecialiseerd is in marketing en communicatie en vooral bij de overheid veel professionals plaatst. Ze gaven aan dat de marge wisselt per functie en per branche, maar dat je moet denken aan 45 tot 50%. Nog duidelijker was Bob van Es van vanessearch.nl; een recruitmentbureau gespecialiseerd in marketing, communicatie en sales.


“De marge die wij hanteren voor detachering is standaard 40%. Voor het plaatsen van freelancers hanteren we overigens een standaard bemiddelingsfee van 20%. Onze grootste concurrenten zijn overigens momenteel de professionals zelf. Ze zitten steeds vaker in kleine netwerkgroepjes met bevriende collega’s zodat ze elkaar snel de bal kunnen toespelen.”


Recht op transparantie?


Let op: hier volgt een mening. Als iemand – werkgever, detacheerder, agent, recruiter – geld verdient aan mijn skills, mijn talent en mijn ervaring dan vind ik dat ik ook mag weten hoeveel deze middle man aan mij verdient. Dus als je aan de slag gaat via een detacheerder, blijf dan net zolang zeuren totdat je weet wat de eindopdrachtgever voor jou betaalt. Want als je er pas achter komt bij het koffiezetapparaat, dan is het te laat. Dan krijg je aan alle kanten zure gezichten. En zit je in een situatie die je niet zo snel kunt oplossen omdat je een waterdicht contract hebt getekend.


Ook opdrachtgevers moeten – vind ik - doorvragen bij de detacheerders naar transparantie over het verdienmodel. En als ze dat doen, dan zullen ze meteen ontdekken dat het veel voordeliger – en ook beter – is om te werken met freelancers dan met detachering:


- Je bent nog steeds flexibel; als er geen werk is, hoef je de freelancer niet te betalen.

- Je bent voordeliger uit; omdat je niet betaalt voor het personeel en het pand van de detacheerder.

- Je loopt geen risico; want je freelancer is zzp’er en moet dus zelf zijn/haar risico’s afdichten. - De werkende krijgt een hogere beloning waardoor hij/zij ook veel gemotiveerder zal zijn.

- De kwaliteit van het werk is een stuk beter omdat de echte toppers uit de markt nu betaalbaar voor je worden.


Walk the talk


Ik raad detacheerders aan om – net als Bob van Es en Babbage - transparanter te zijn over hun verdienmodel. Je hoeft het niet meteen met koeienletters op je site te vermelden, maar wees er wel duidelijk over zodra er een match wordt gemaakt tussen een opdrachtgever en een professional. Want de uiteindelijke bedragen komen toch wel uit bij het koffiezetapparaat.


Meedoen aan het onderzoek?


Ben je zelfstandige in marketing en communicatie? En heb je gewerkt met tussenpersonen? Deel dan je ervaringen – voordelen, nadelen, kosten – via dit onderzoek.111 views0 comments

Recent Posts

See All