• Pascal Boogaert

Geen engelen-agent. Maar engelen-makelaar.

Heb ik me daar toch een denkfoutje gemaakt met die olijke naam Pascal’s Angels. Mensen denken bij die naam dat het een collectiefje is met een x-aantal vaste freelancers in de kaartenbak. Een klein wolkje met preferred Angels. Nope. Fout. Zekersteweten niet.

Opdrachtgevers hebben meer aan een onafhankelijke snuffelaar naar freelance talent, dan aan een agent met een exclusief kaartenbakje.

Niet roeien met de riemen die je hebt. Niet putten uit een klein pooltje met freelancers. Maar liever onafhankelijk om voor opdrachtgevers altijd de ideale freelancers te vinden. Met de ideale skills, ervaring, tarieven, beschikbaarheid en karaktertrekjes. Soms zijn die toevallig lid van The FreeForce, omdat ik die lui nou eenmaal het beste ken. Maar de meeste engelen komen ergens anders vandaan.

Ik werk dus niet als agent of rep maar als makelaar.

Die aanpak heeft een aantal redenen:

1. De opdrachtgever is de klant, niet de freelancer. Ik ga geen werk zoeken voor freelancers, maar zoek freelancers voor opdrachtgevers.

2. Opdrachtgevers de meest ideale freelancers bieden lukt niet met een selectief clubje.

3. Ik wil me niet beperken tot alleen creatieven of alleen strategen. Het is beter om engeltjes aan te bieden voor elke stap in marketing- en communicatieprocessen. Van data analisten tot video editors.

3. Door freelancers vast aan me te koppelen - bijvoorbeeld met inschrijfgeld - ben ik bang dat er luiheid ontstaat. Een agent of rep haalt de ondernemersgeest uit de freelancer. Veel freelancers gaan lekker achterover hangen en denken dat de agent wel voor werk zal zorgen.

Mijn kaartenbakje is heel LinkedIn. Momenteel heb ik zo’n 2300 freelancers in kaart gebracht. En keurig tags achter hun naampje gezet met skills, ervaring en de programma’s waarmee ze werken. Daarbinnen heb ik nog een warm netwerk van zo’n 450 freelancers. Talenten waarmee ik minimaal een keer koffie heb gedronken.

Kortom, duizenden engeltjes. En een duveltje die ze aan je connect.
178 views0 comments

Recent Posts

See All