• Pascal Boogaert

Freelancers met een geweten

Vorige week haalde Arjen Lubach even flink uit naar de loterijen van de Nederlandse Staat. Maar vooral naar de manier waarop ze communiceren. En met succes. De Tweede Kamer besloot diezelfde week nog dat artiesten, influencers en sporters niet meer jonge mensen mogen aanzetten tot gokken. Verder worden de regels voor loterijen scherper en mag reclame voor gokken pas vanaf 21:00 worden uitgezonden op de buis.


Waarom moeten we wachten tot een cabaretier ons reclamewerk gaat reviewen?

Kunnen we niet zelf al een keer ons geweten aanspreken?

Kunnen we zelf niet wat vaker ‘nee’ zeggen tegen bepaalde klussen of klanten?


Er zijn gelukkig steeds meer reclamebureaus die hun geweten opnemen in hun missie. Zoals GoodDay, Heldergroen, Hope&Glory en Branding A Better World. Maar als je als communicatie professional de pech hebt om in vaste dienst te zitten bij een groot bureau dat het niet zo nauw neemt met sustainability en social impact, dan ben je de sjaak. Dan heb je vaak geen keuze en moet je gewoon werken op de klant die je op je bordje hebt gekregen. Of het nou een sigarettenmerk, graaibank of oliemaatschappij is.


Freelancers kunnen makkelijker ‘nee’ zeggen. In mijn boek uit 2016 weidde ik er al een klein stukje aan.


Freelancers kunnen eenvoudiger hun hart volgen. Wil je niet voor vlees-fabrikanten werken? Dan schuif je het klusje gewoon door naar een andere freelancer. En heb je ook geen trek in tabak, religie, politiek of loterijen? Volg je hart, zeg ‘nee’ en maak freelancevrienden blij die minder moeite hebben met dergelijke klanten.


Klein Freelancers Onderzoek


De meeste freelancers nemen alles aan voor het geld. Monsanto, Shell, PVV, Scientology… het kan ze eigenlijk niet zoveel schelen, zolang het maar goed betaald. Een enkeling krijgt wroeging na zo’n klus en besluit de helft van het verdiende geld te doneren aan een goed doel. Een handjevol freelancers geeft aan voor de volgende klanten (liever) niet te werken: politiek (vooral PVV), alcohol, religie, tabak, defensie, bont, goedkope leningen, Shell, McDonalds en banken. Opvallend is ook dat vier freelancers bij het kiezen van hun klanten zich zoveel mogelijk richten op duurzame projecten. Aan de andere kant is er ook een freelancer is die – wegens slechte ervaringen – charity juist volledig in de ban heeft gedaan.


Uit dat kleine onderzoekje uit 2016 bleek dat de meeste freelancers toen nog niet zo bezig waren met hun geweten. Dat is nu wel anders. Freelancers nemen steeds meer stelling. Ik probeer bij elke freelancer een lijstje bij te houden met waar ze wel/niet voor willen werken. En die lijstjes worden steeds langer.


Door alle hot topics van de laatste tijd – klimaatverandering, uitbuiting, vluchtelingen – lijkt het wel alsof bij veel freelancers opeens hun geweten wakker is geworden. Een betere wereld begint bij jezelf. Door hun werk te laten leiden door hun geweten, zien freelancers zo een kans om als individu een bijdrage te leveren aan een betere wereld.


Het probleem is natuurlijk; waar trek je de grens? Kan defensie niet? Of kan dat juist wel omdat ze vaak ook maatschappelijke organisaties in het buitenland helpen en beschermen. Kan de Postcode Loterij niet? Of juist wel omdat ze veel van hun winst in goede doelen stoppen?


Ik ben heel benieuwd hoe het met geweten staat van andere freelancers anno 2020.

Drop je mening in de comments.

464 views1 comment

Recent Posts

See All