• Pascal Boogaert

Echte freelancers zijn ondernemers

'Freelancers die in loondienst zijn van zichzelf'. Het is een scherpe omschrijving van een grote groep freelancers, die het onontbeerlijke ondernemens-gen missen.


"Freelancers die in loondienst zijn van zichzelf". Deze prachtige frase deelde een bevriend freelancer onlangs met me in de stoptrein naar Haarlem. Freelancers die geen freelancers zijn, maar werknemers met een zzp-status. Ze missen het onontbeerlijke ondernemers-gen. En daardoor geven ze alles en iedereen de schuld van hun lege agenda. 

De loondienstfreelancers verschuilen zich achter agenten en collectieven en denken dat alles dan wel goed komt. Ze staren dagen naar de telefoon in de hoop dat er een keer een klusje uit komt rollen. Ze klagen steen en been op social media dat ze niks te doen hebben en posten smeekbedes om alsjeblieft maar een opdrachtje te krijgen. Ze verwijten hun agent dat ze te weinig werk hebben en mopperen dat ze nooit eens iets krijgen via hun profielletje op The FreeForce.


Loondienstfreelancers profileren zichzelf als mislukkelingen. And guess what; niemand wil werken met mislukkelingen. 


Echte freelancers zijn ondernemers. Echte freelancers wachten niet af maar staan op en doen. Wie besmet is met het ondernemersvirus zal het wel herkennen: op de meest onverwachte momenten neemt de ondernemersgeest bezit van je. De een bombardeert daardoor het reclamevak met grapjes om zichzelf in de picture te zetten. Een ander begint zijn eigen campingshirtwebstore. Weer een ander lanceert een website om gebroken harten te repareren. En sommigen slaan de handen ineen om hun eigen poëziebundel uit te geven. 


En geloof me, ook zij hebben soms gaten in hun agenda. Maar zij zien die vrijgekomen tijd niet als een gierend probleem, maar als een godsgeschenk. Ze benutten die tijd om stukjes te pennen voor Adformatie en om langgekoesterde dromen te vervullen. 

Hulde aan de ondernemende freelancer. De freelancer die nooit klaagt. De freelancer die nooit smeekt. De freelancer die steeds op zijn eigen creatieve manier aan tout reclamewereld laat zien dat hij bestaat. 


Beste loondienstfreelancers; ontsla jezelf. Geef jezelf een trap onder je hol en zet jezelf op straat. En ga nou 'ns echt freelancen.2 views0 comments

Recent Posts

See All