• Pascal Boogaert

De drang van zzp'ers naar vrijheid staat diezelfde vrijheid in de weg.


Die verplichte aov voor zzp’ers gaat er komen. En dat hebben we volledig aan onze zelfstandige zelf te danken. 


Politiek is de kracht van de massa. Maar freelancers houden niet van massa. We willen vrij zijn en ons bij niets en niemand aansluiten. Ook al zou dat veel beter voor ons zijn. 


Volgens het CBS zijn er 1.237.734 zzp’ers in Nederland. Goed voor zo’n 19 zetels in Den Haag. Maar we maken geen vuist. We zijn 1.237.734 losse vingers. 


De Werkvereniging van Roos Wouters knokt al jaren keihard voor de belangen van de modern werkenden. Ze wil freelancers verzamelen om zo een grote stem te hebben in de politiek. Maar er is nauwelijks belangstelling van freelancers om lid te worden. Want we willen o zo graag vasthouden aan onze vrije ik-sluit-me-lekker-nergens-bij-aan-mentaliteit. 


De petitie van de Werkvereniging tegen de verplichte aov is door 8129 mensen ondertekend. Dat is 0,6% van het aantal zzp’ers. 8129 lullige handtekeningetjes. Daar zullen ze van schrikken in Den Haag. 


Volgens een enquête van ZZP Nederland is 83% van de zzp’ers tegen de verplichte aov. Maar onze drang naar vrijheid staat diezelfde vrijheid in de weg. We willen zelfstandig zijn en ons bij niets en niemand aansluiten. Daardoor laten we de rest van Nederland bepalen hoe wij moeten werken en leven. Met de verplichte aov als resultaat. 


Die clubjes-allergie onder freelancers merkte ik ook bij The FreeForce. Een collectief voor freelancers in marketing en communicatie dat haar stinkende best doet om freelancers vooruit te helpen. In twee uurtjes werk heb je je lidmaatschap er al uit en profiteer je van informatie-avonden, inspiratie-avonden en een groep vrienden die je tips, klussen en soms klanten doorspeelt. Maar zelfs na tien jaar blijft het ongelofelijk moeilijk om freelancers te interesseren voor het collectief. 


Want… ik ben vrij en sluit me lekker bij niets en niemand aan. 


Blijf dat vooral doen. Sluit je niet aan bij The FreeForce om meer uit je freelance-bestaan te halen. Sluit je niet aan bij de Werkvereniging om gehoord te worden in Den Haag. Zodat we binnenkort ook opgescheept zitten met een verplicht zzp pensioenmonster, een verplichte aansprakelijkheidsverzekeringdraak en een VAR/DBA-gedrocht waar we gillend gek van worden. 


Blijf lekker vrij. Zodat we straks geen vrijheid meer over hebben. 

2 views0 comments

Recent Posts

See All